What you need for a good form part 2

13/06/2015 10:37

Može li sasvim bez mesa

Može. Buduće majke mogu se mirno hraniti na vegetarijanski način. Ali, na jelovniku moraju u svakom slučaju imati mlijeko i mliječne proizvode, salatu, kao i hljeb od cjelovitog žita. Sve ove namirnice trebaju pažljivo kombinirati, pa je zato najbolje potražiti savjet dijetetičara.

Štedite masnoće!

Pazite na kvalitet hrane: U kuhinji upotrebljavajte višestruko nezasićene masne kiseline kao što su suncokretovo i ulje repice. Maslac ili margarin mažite na kruh vrlo štedljivo. Mastima su bogati i slatkiši, keksi, kolači, sladoled. Svoju želju za slatkim utažite nečim zdravim, svježim voćem, muslijem s jogurtom.

Je li riba dobra za trudnice

Naravno. Sedmično su dovoljne dvije porcije ribe. Birajte morsku ribu koja će vam pored bjelančevina dati i važne materije kao što je jod ili visokovrijedne omega-3 masne kiseline.

Savjet: Neke vrste ribe sadrže jedinjenja žive. To su grgeč, štuka, tuna. U trudnoći treba jesti samo dobro skuhanu ili ribu ispečenu na roštilju.

Šta je s jajima

Dovoljna su dva-tri komada sedmično u šta su ubrojana i jaja u kolačima, sosovima i drugoj hrani.

Savjet: Da biste spriječili eventualnu infekciju salmonelom, jedite samo tvrdo skuhana ili ispečena jaja. Izbjegavajte jela sa meko kuhanim jajima.